Tegenwoordig telen veel imkers in het voorjaar hun eigen koninginnen en gaan daarmee naar een bevruchtingsstation om ze daar te laten bevruchten.
Tijdens de teelt heb je als imker al heel wat factoren die wel of niet tot een succes leiden zelf in de hand zoals de keuze van de moeder van de koninginnen, de sterkte van de starter en de pleegvolken en zelfs het gewicht van de uitlopende koninginnen door ze na uitlopen te wegen op een juweliersweegschaaltje. Elke te lichte koningin kan hierdoor worden geëlimineerd.
Daarna wordt er een keuze gemaakt naar welk bevruchtingsstation de uitverkoren koninginnen worden gebracht.
Ook wordt er steeds meer thuis of bij telersgroepen geïnsemineerd met sperma van geselecteerde darren. Dit alles om goede fijne bijenvolken te krijgen. We weten dus wat we willen maar weten nog niet hoe het zit met de vererving van de eigenschappen van de honingbij.
In dit boek ga ik proberen jullie wat meer inzicht te geven in deze materie. Ik ga dit op eenvoudige maar inzichtelijke wijze duidelijk maken.
Zo eenvoudig dat kenners ervan zullen gruwen. Maar mijn doel is niet een wetenschappelijk werk te schrijven over genetica maar imkers inzicht te geven hoe genetica werkt zodat zij betere resultaten behalen door relevante kennis. Het boek is hier te verkrijgen.
Geen reacties