About

1 april 2017

Ik ben Henk Rostohar.  Toen ik rond mijn vijfentwintigste jaar vanuit de stad op het platteland kwam te wonen kwam ik in het eerste jaar bij de plaatselijke smid en zag achter de werkplaats een bijenstand met volken staan. Dat had ik nog nooit gezien en ik vroeg of ik daar mocht kijken maar dat zag de smid niet zitten. Toch was dit de start.

Jaren later kwam ik bij iemand op bezoek die achter het huis bijenvolken had staan. Ik vroeg er iets over en de man begon te vertellen over bijendans, zwermen, honing en koninginnen. Een paar uur later vroeg hij mij of ik een volk wilde meenemen om deze bij mij thuis ook achter het huis te zetten. Ik zag dat niet zo zitten maar mijn echtgenote overtuigde mij dat ik dat maar moest doen. Die zag natuurlijk in gedachten al die potten honing al staan. Ikzelf wist niets van bijen dus moest ik in de boeken duiken. Internet was er nog niet en de plaatselijke imkerverenigingen organiseerden geen cursussen. Vegers, vliegers, zwermdoppen alles kwam voorbij. Uiteindelijk lukte het mij dat jaar geen zwerm te hebben en toch met twee volken de winter in te gaan.

Hoe langer ik bijen hield des te meer volken ik kreeg. Het werd me ook duidelijk dat er door imkers heel wat verhalen worden verteld. Veel daarvan zijn waar maar heel veel anderen totaal niet. Bijen en koninginnen die aan elkaar moesten wennen, koninginnen met een geur, kastgeuren enz. om zo maar even een paar onderwerpen op te noemen.

Intussen ben ik de kant van de koninginnenteelt opgegaan en heb in de praktijk ervaren dat er veel dogma’s zijn die hardnekkig in stand worden gehouden. Ook bij de moderne basiscursussen. Daarom besloot ik mijn ervaringen op te schrijven en heb deze later in boekvorm laten verschijnen. Op deze website vindt u de boeken van mijn hand. Ik geef ook, op aanvraag, cursussen koninginnenteelt. Verder raad ik u een bezoek aan mijn website https://buckfastimker.wordpress.com aan. Ik wens u veel leesplezier en inspiratie toe.

(Visited 3.350 times, 1 visits today)

Geen reacties